Wrottesley Road

The remodeling of a Victorian top floor single-storey apartment in North London into a two-storey maisonnette was completed in 2015. A new bedroom, a study and a bathroom were added to the top floor with a rear view, together with a new solid staircase that acts as a vertical connector of the new maisonnette.
Wrottesley Road_21_bw
Wrottesley Road_22
Wrottesley Road_20
wrottesley road home page
Wrottesley Road_12
Wrottesley Road_17
Wrottesley Road_18
Wrottesley Road_6
Wrottesley Road_2
Wrottesley Road_5
Wrottesley Road_7
Wrottesley Road_8
Wrottesley Road_16
Wrottesley Road_3
Wrottesley Road_10
Wrottesley Road_11
Wrottesley Road_19
Wrottesley Road_4
Wrottesley Road_13
Wrottesley Road colour plan
Wrottesley Road first floor plan
Wrottesley Road loft plan
Wrottesley Road coloured section

The question is, ‘How would you expand your flat into the loft space without losing the vertical emphasis of the existing floor?’

The design of the conversion was focused around the insertion of the new staircase, which became the solid anchor point for the two levels. The investigation for the design of the stair was carried out using a solid clay model. The solid staircase with openings for the doors and storage is inserted into the newly formed double height void at the end of the existing corridor, next to the external sash window.

The inserted dark volume becomes the cupboards, the stair, the curved landing balcony to the window (particularly for Archie the dog), as well as a unit that ties together the existing lower floor and the newly formed upper loft study/bedroom space.

The stair as a new anchoring object in the maisonette has changed the nature of the existing spaces and through carefully positioning with new openings, the use of the new loft is maximised.

_

Photographs

Anton Gorlenko